Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
350 g dyni ze skórką
1 łyżka oleju rzepakowego
2 sztuki ziemniaki
1 sztuka marchewka
50 g miodu
1 l bulionu warzywnego
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
imbir
2 łyżki śmietany 12%
garść posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię pokrój, usuń pestki i skrop olejem. Następnie ułóż ją na blasze i piecz 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i odłóż do wystygnięcia. Z zimnej dyni wydrąż miąższ. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
- W garnku podgrzej miód, a gdy zbrązowieje wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż, mieszając. Następnie dodaj bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj dynię i ponownie zagotuj. Tak przygotowaną zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i imbirem.
- Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany i posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia