Dzisiaj jest: Środa, 10.08.2022 Imieniny: Borysa i Wawrzyńca



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Krem z dyni


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 350 g  dyni ze skórką
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • 2 sztuki ziemniaki
  • 1 sztuka marchewka
  • 50 g  miodu
  • 1 l  bulionu warzywnego
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • imbir
  • 2 łyżki  śmietany 12%
  • garść posiekanej natki pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Dynię pokrój, usuń pestki i skrop olejem. Następnie ułóż ją na blasze i piecz 30 minut w 160 st. C. Po tym czasie wyjmij ją z piekarnika i odłóż do wystygnięcia. Z zimnej dyni wydrąż miąższ. Ziemniaki i marchew obierz i pokrój w kostkę.
  2. W garnku podgrzej miód, a gdy zbrązowieje wrzuć pokrojone warzywa i podsmaż, mieszając. Następnie dodaj bulion i gotuj, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj dynię i ponownie zagotuj. Tak przygotowaną zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i imbirem.
  3. Gotową zupę rozlej do miseczek. Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany i posyp natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 301


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE