Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg dyni
6 sztuk ziemniaków
1 sztuka cebula
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3 łyżki oliwy
800 ml bulionu warzywnego
sól
pieprz
2 łyżki łuskanych pestek z dyni
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię przekrój, wydrąż gniazda nasienne i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę.
- Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj do niej ziemniaki oraz dynię i smaż wszystko 3 minuty, ciągle mieszając.
- Podlej wszystko 600 ml gorącego bulionu warzywnego. Zagotuj, a następnie dopraw do smaku papryką mieloną oraz gałką muszkatołową.
- Gotuj wszystko, mieszając od czasu do czasu, przez 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę na gładki krem. Następnie dolej pozostałe 200 ml bulionu i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Pestki dyni upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę na talerzach. Przed podaniem zupę udekoruj keczupem i listkami ulubionych ziół.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka