Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g pomidory
- 3 ząbki czosnek
- 1 kawałek seler naciowy
łodyga - 1 kawałek por
5 cm - 1.5 l bulion
- 50 g śmietana kremówka
- 3 kromki chleb
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- tymianek
do posypania - sól
do smaku - 1/2 łyżeczki pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory, por i seler opłucz. Pomidory oraz 2 obrane ząbki czosnku upiecz na grillu lub w piekarniku.
- Seler oraz por pokrój, wrzuć do garnka z bulionem i zagotuj. Gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory z czosnkiem, po czym zmiksuj.
- Do zupy wlej kremówkę, mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krem doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Chleb pokrój i zrumień na rozgrzanej oliwie z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Krem podawaj posypany grzankami oraz tymiankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku