Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 500 g mrożonego groszku
- 5 sztuk szalotek
- 1 sztuka jajko
- 120 g masła
- 100 g mąki
- 800 ml wywaru warzywnego
- garść świeżej mięty
- sól
- 100 g kremówki
- pieprz
- 40 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 90 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka tłuczonego czerwonego pieprzu
- 1 łyżka śmietany
- mięta do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek przelej gorącą wodą i odcedź. Szalotki obierz, posiekaj i zeszklij na 50 g rozgrzanego masła.
- Do cebuli dodaj groszek oraz wywar warzywny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj do zupy kilka listków mięty i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem i wymieszaj z kremówką. Całość dopraw do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj 70 g masła, parmezan oraz czerwony pieprz. Wyrób elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Orzechy grubo posiekaj. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i potnij go w trójkąciki. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym z solą jajkiem. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Piecz 15 minut w 190 st. C.
- Gotową zupę rozlej do miseczek, udekoruj śmietaną oraz miętą. Podawaj z chrupiącymi trójkącikami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku