Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
500 g mrożonego groszku
5 sztuk szalotek
1 sztuka jajko
120 g masła
100 g mąki
800 ml wywaru warzywnego
garść świeżej mięty
sól
100 g kremówki
pieprz
40 g orzechów włoskich
1 łyżeczka drobnego cukru
sok z 1/2 cytryny
90 g startego parmezanu
1 łyżeczka tłuczonego czerwonego pieprzu
1 łyżka śmietany
mięta do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groszek przelej gorącą wodą i odcedź. Szalotki obierz, posiekaj i zeszklij na 50 g rozgrzanego masła.
- Do cebuli dodaj groszek oraz wywar warzywny. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj do zupy kilka listków mięty i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem i wymieszaj z kremówką. Całość dopraw do smaku cukrem oraz sokiem z cytryny.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj 70 g masła, parmezan oraz czerwony pieprz. Wyrób elastyczne ciasto, owiń je folią i wstaw na 30 minut do lodówki.
- Orzechy grubo posiekaj. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 0,5 cm i potnij go w trójkąciki. Tak przygotowane ciasteczka rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj rozkłóconym z solą jajkiem. Wierzch posyp posiekanymi orzechami. Piecz 15 minut w 190 st. C.
- Gotową zupę rozlej do miseczek, udekoruj śmietaną oraz miętą. Podawaj z chrupiącymi trójkącikami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku