Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 600 g kalafiora
- 4 sztuki marchewki
- 600 ml bulionu drobiowego
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- 2 sztuki ziarna ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- Dodatkowo
- garść pestek dyni
- 1/2 sztuki papryki
- 2 sztuki gałązki koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki umyj, obierz i pokrój w plastry. Z kalafiora odetnij głąb, podziel na różyczki i umyj. Marchewkę i kalafiora zagotuj w bulionie, dodaj ziele angielskie, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Dodaj śmietanę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Zdejmij zupę z ognia, dodaj oliwę i zmiksuj. Podawaj w miseczkach posypaną pokrojoną w słupki papryką, posiekanym koperkiem i pestkami dyni.
Źródło przepisu: Przyslij przepis