Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
600 g kalafiora
4 sztuki marchewki
600 ml bulionu drobiowego
2-3 łyżki śmietany 18%
2 sztuki ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki oliwy
- Dodatkowo
garść pestek dyni
1/2 sztuki papryki
2 sztuki gałązki koperku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki umyj, obierz i pokrój w plastry. Z kalafiora odetnij głąb, podziel na różyczki i umyj. Marchewkę i kalafiora zagotuj w bulionie, dodaj ziele angielskie, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut. Dodaj śmietanę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
- Zdejmij zupę z ognia, dodaj oliwę i zmiksuj. Podawaj w miseczkach posypaną pokrojoną w słupki papryką, posiekanym koperkiem i pestkami dyni.
Źródło przepisu: Przyslij przepis