Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
800 g pasternak
1 sztuka cebula
duża50 g masło
500 ml bulion drobiowy
gorący10 g czekolada biała
200 g śmietana kremówka
4 łyżki sok z limonki
1 sztuka chili papryczka
1/2 pęczki szczypior
4 łyżki oliwa z oliwek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pasternak oczyść, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i skrop oliwą. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim pasternak. Piecz 10 minut w 180 st. C, aż będzie miękki.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Papryczkę i szczypiorek posiekaj. Do smażącej się cebuli dodaj pasternak i podlej bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę. Gotuj przez 7 minut. Po tym czasie całość zmiksuj na gładki krem.
- Do kremu wlewaj kremówkę, cały czas mieszając. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Każdą porcję udekoruj papryczką chili i szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Smacznego!