Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 8 osób
Składniki
- 2 l bulion warzywny
- 500 g pasternak
- 400 g ziemniaki
- 2 sztuki cebula
średnie - 1 ząbek czosnek
- 100 g śmietana kremówka
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka oliwa
- 1 łyżeczka kminek
+szczypta - chipsy jabłkowe
do dekoracji - sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Warzywa opłucz i obierz. Pasternak pokrój w plastry, a ziemniaki i cebule w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
- Kminek rozetrzyj w moździerzu. Na patelnię dołóż pasternak i smaż całość, aż warzywa się zrumienią, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i 1 łyżeczkę kminku.
- Warzywa z patelni przełóż do garnka. Dodaj ziemniaki i zalej bulionem. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
- Do garnka wlej kremówkę, wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Przed podaniem posyp zupę chipsami jabłkowymi.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku