Dzisiaj jest: Sobota, 23.01.2021 Imieniny: Ildefonsa i Rajmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5860

Krem z pasternaku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z pasternaku to przepis na smaczną i treściwą zupę.

1 porcja dla: 4 - 8 osób


Składniki

  • 2 l  bulion warzywny
  • 500 g  pasternak
  • 400 g  ziemniaki
  • 2 sztuki  cebula
    średnie
  • 1 ząbek  czosnek
  • 100 g  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  masło
  • 1 łyżka  oliwa
  • 1 łyżeczka  kminek
    +szczypta
  • chipsy jabłkowe
    do dekoracji
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Warzywa opłucz i obierz. Pasternak pokrój w plastry, a ziemniaki i cebule w kostkę. Na patelni rozgrzej masło z oliwą i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  2. Kminek rozetrzyj w moździerzu. Na patelnię dołóż pasternak i smaż całość, aż warzywa się zrumienią, po czym dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i 1 łyżeczkę kminku.
  3. Warzywa z patelni przełóż do garnka. Dodaj ziemniaki i zalej bulionem. Całość gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem.
  4. Do garnka wlej kremówkę, wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Przed podaniem posyp zupę chipsami jabłkowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 8

Przepisy: 59


Zobacz więcej na temat:

zupa krempasternakprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE