Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 500 g seler korzeniowy
- 1 sztuka jabłka
- 100 g por
biała część - 1 sztuka szalotka
- 3 ząbki czosnek
wędzony - 1 l bulion
- 5 gałązek tymianek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku - oliwa z oliwek
- 1 garść orzechy laskowe
- olej
do smażenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler obierz i pokrój w kostkę. Jabłko umyj i usuń gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki. Jabłko razem z selerem przełóż do naczynia żaroodpornego. Skrop oliwą i oprósz solą. Dodaj gałązki tymianku i piecz 40 minut w 200 st. C.
- Por umyj, pokrój w plastry. Szalotkę poszatkuj, po czym podsmaż ją przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie dodaj por oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość duś przez 15 minut. Na końcu dodaj upieczony seler z jabłkiem (wyjmij tymianek).
- Wszystkie składniki przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ostudź i zmiksuj.
- Orzechy laskowe upraż na suchej patelni. Zupę podawaj udekorowaną listkami tymianku, prażonymi orzechami oraz odrobiną oliwy z oliwek.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku