Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Dodając do zupy makaron razowy, sprawisz, że danie stanie się zdrowsze, zaś makaron sojowy lub ryżowy - będzie posiłkiem bezglutenowym.
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 l bulion warzywny
- 1 sztuka cebula
- 4 gałązki bazylia
świeża - 1 ząbek czosnek
- 2 szklanki przecier pomidorowy
lub pomidory krojone w puszce - 1 łyżeczka cukier
- 2 łyżki śmietana
18% - sól
do smaku - pieprz
do smaku - 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1/4 szklanki jogurt naturalny
- 1/2 opakowania makaron świderki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Bulion rozpuść w 0,5 litra wody.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym.
- Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
- Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"