Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krem z pomidorów z bazylią i makaronem świderki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Dodatek takich ziół jak bazylia nie tylko nadaje zupie oryginalny smak, ale również pozwala ograniczyć ilość dodanej do potrawy soli.
Dodając do zupy makaron razowy, sprawisz, że danie stanie się zdrowsze, zaś makaron sojowy lub ryżowy - będzie posiłkiem bezglutenowym.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 l  bulion warzywny
  • 1 sztuka  cebula
  • 4 gałązki  bazylia
    świeża
  • 1 ząbek  czosnek
  • 2 szklanki  przecier pomidorowy
    lub pomidory krojone w puszce
  • 1 łyżeczka  cukier
  • 2 łyżki  śmietana
    18%
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 1 łyżka  oliwa z oliwek
  • 1/4 szklanki  jogurt naturalny
  • 1/2 opakowania  makaron świderki

Sposób przyrządzania:

  1. Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Bulion rozpuść w 0,5 litra wody.
  3. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym.
  4. Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
  5. Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
  6. Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii.


Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 22


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE