Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
Dodając do zupy makaron razowy, sprawisz, że danie stanie się zdrowsze, zaś makaron sojowy lub ryżowy - będzie posiłkiem bezglutenowym.
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 l bulion warzywny
1 sztuka cebula
4 gałązki bazylia
świeża1 ząbek czosnek
2 szklanki przecier pomidorowy
lub pomidory krojone w puszce1 łyżeczka cukier
2 łyżki śmietana
18%sól
do smakupieprz
do smaku1 łyżka oliwa z oliwek
1/4 szklanki jogurt naturalny
1/2 opakowania makaron świderki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Makaron gotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Bulion rozpuść w 0,5 litra wody.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj pokrojony w plasterki czosnek i zalej koncentratem pomidorowym i przygotowanym bulionem warzywnym.
- Zagotuj i dodaj posiekaną bazylię razem z gałązkami, dodaj 2 łyżki śmietany, dopraw solą, pieprzem i cukrem.
- Zmiksuj całość blenderem na gładki krem.
- Nałóż porcję makaronu do miseczki wlej ciepły krem z pomidorów, udekoruj kleksem z jogurtu naturalnego i listkiem bazylii.
Źródło przepisu: Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"