Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem z porów z łososiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 300 g  pora
  • 2 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki  suszonego tymianku
  • 500 ml  bulionu warzywnego
  • 50 g  serka topionego
  • 100 g  wędzonego łososia
  • sól
  • pieprz
  • kilka listków świeżego tymianku

Sposób przyrządzania:

  1. Por oczyść i potnij w plasterki. Ziemniaki obierz oraz pokrój w kostkę.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, po czym zrumień na niej por. Następnie dołóż kawałki ziemniaków. Całość podsmaż przez 2-3 minuty.
  3. Do warzyw dodaj bulion. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, po czym 1/2 warzyw wyjmij. Do zawartości naczynia dodaj serek. Podgrzewaj, aż się całkowicie roztopi.
  4. Zupę dokładnie zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
  5. Następnie dodaj odłożone warzywa i starannie połącz. Całość podgrzewaj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu wrzuć do zupy listki świeżego tymianku.
  6. Wędzonego łososia pokrój w grubsze plasterki, delikatnie zwiń i przełóż do miseczek. Rybę zalej przygotowaną zupą porową. Serwuj na gorąco. Przed podaniem możesz posypać zupę tartym parmezanem lub goudą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE