Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 300 g pora
- 2 sztuki średnie ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 500 ml bulionu warzywnego
- 50 g serka topionego
- 100 g wędzonego łososia
- sól
- pieprz
- kilka listków świeżego tymianku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Por oczyść i potnij w plasterki. Ziemniaki obierz oraz pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę, po czym zrumień na niej por. Następnie dołóż kawałki ziemniaków. Całość podsmaż przez 2-3 minuty.
- Do warzyw dodaj bulion. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, po czym 1/2 warzyw wyjmij. Do zawartości naczynia dodaj serek. Podgrzewaj, aż się całkowicie roztopi.
- Zupę dokładnie zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem.
- Następnie dodaj odłożone warzywa i starannie połącz. Całość podgrzewaj przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na końcu wrzuć do zupy listki świeżego tymianku.
- Wędzonego łososia pokrój w grubsze plasterki, delikatnie zwiń i przełóż do miseczek. Rybę zalej przygotowaną zupą porową. Serwuj na gorąco. Przed podaniem możesz posypać zupę tartym parmezanem lub goudą.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku