Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
1 sztuka kalafior
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnek
1 sztuka marchew
1 sztuka ziemniaki
2 garści rukola
1 sztuka liście laurowe
1 łyżeczka tymianek
1 l bulion
500 ml mleko
pieprz
do smaku2 łyżki olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na nim cebulę z marchewką przez 10 minut. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka.
- Podsmażaj wszystko mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podziel na różyczki. 2/3 główki dodaj do warzyw w garnku razem z liściem laurowym, tymiankiem i bulionem. Gotuj przez 20 minut.
- Pozostały kalafior skrop olejem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz 15 minut w 200 st. C, aż będzie rumiany. Do zupy wlej mleko i całość podgrzej.
- Do garnka dodaj upieczony kalafior oraz rukolę, po czym zdejmij zupę z ognia i zmiksuj na gładki krem. Na koniec dopraw do smaku pieprzem, solą i ulubionymi ziołami.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku