Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g piersi z indyka
1 sztuka marchew
6 sztuk łodyg selera naciowego
1 sztuka cebula
1 sztuka duża antonówka
1 łyżka curry
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
3 sztuki ziarenka ziela angielskiego
3 sztuki ziarenka pieprzu
liść laurowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do garnka wlej 1,5 litra wody. Dodaj liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i zagotuj. Następnie dodaj marchew oraz indyka i gotuj do miękkości.
- Cebulę pokrój w piórka, a seler w kostkę. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie. Dodaj curry, wymieszaj i smaż minutę, mieszając.
- Wlej na patelnię łyżkę wazową bulionu i zagotuj. Dodaj połowę mięsa oraz marchew i zmiksuj. Resztę ugotowanego indyka pokrój w kostkę.
- Pozostały bulion zagotuj z pokrojonym w kostkę mięsem i dodaj do niego krem selerowy.
- Jabłko obierz i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do zupy i ponownie zagotuj.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka