Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- Bulion
400 g porcji rosołowej
2 sztuki marchewki
1 sztuka por
2 sztuki pietruszki
1 sztuka seler
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
2-3 sztuki ziarna ziela angielskiego
2 sztuki liście laurowe
- Krem z selera
3 sztuki ziemniaki
3 łyżki masła
900 g selera
200 g śmietanki 30%
200 g chudego boczku
1 sztuka cebula
sól
mielony czarny pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bulion: Umyj mięso i warzywa. Marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek obierz i wrzuć do garnka. Dodaj mięso i zalej wszystko 2,5 litra wody. Gotuj przez 90 minut. Po tym czasie przecedź bulion i odstaw.
- Krem: Selera i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle przez 20 minut. Przełóż do bulionu i gotuj, aż zmiękną.
- Zmiksuj wszystko na gładki krem. Dodaj śmietankę, sól, pieprz i ponownie zagotuj.
- Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Boczek wytop i następnie zrumień na nim cebulę. Dodaj do zupy.
Źródło przepisu: Przyslij przepis