Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka seler
duży - 5 sztuk ziemniaki
- 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1 sztuka cebula
- 100 g serek topiony
- 1 łyżka śmietana
18% - 2 ząbki czosnek
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler, marchew, ziemniaki oraz pietruszkę obierz, umyj. Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki, wrzuć do dużego garnka i zalej 1,5 l wody. Gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodaj do gotujących się warzyw.
- Do garnka dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj. Następnie zabiel zupę zahartowaną śmietaną.
- Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość jeszcze chwilę podgotuj.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku