Dzisiaj jest: Sobota, 21.05.2022 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Krem z zielonych szparagów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Krem z zielonych szparagów to przepis na danie pełne witamin takich jak: C, E, błonnik, kwas foliowy, wapń, fosfor oraz potas.

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  szparagi
    zielone
  • 1 sztuka  cebula
    duża
  • 100 g  masło
  • 3 szklanki  bulion drobiowy
  • 500 g  śmietana kremówka
  • 2 gałązki  tymianek
    świeży
  • sól
    do smaku
  • pieprz biały
    do smaku
  • 30 g  ser parmezan

Sposób przyrządzania:

  1. Masło rozpuść na patelni. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki oraz odkrój główki. Oczyszczone szparagi pokrój na 3-centymetrowe kawałki, po czym dołóż je do cebuli i podsmaż.
  2. Główki szparagów bardzo krótko gotuj w osolonej wodzie tak, aby pozostały jędrne. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, a następnie dodaj kremówkę. Zupę gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
  3. Zupę dopraw solą, białym pieprzem oraz odrobiną posiekanego tymianku. Następnie zmiksuj na gładki krem. Do garnka włóż ugotowane wcześniej główki szparagów.
  4. Parmezan zetrzyj za pomocą obieraczki do warzyw. Zupę rozlej do talerzy, po czym udekoruj parmezanem oraz pozostałym posiekanym tymiankiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 136


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

szparagiprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE