Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 pęczek szparagi
zielone - 1 sztuka cebula
duża - 100 g masło
- 3 szklanki bulion drobiowy
- 500 g śmietana kremówka
- 2 gałązki tymianek
świeży - sól
do smaku - pieprz biały
do smaku - 30 g ser parmezan
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść na patelni. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki oraz odkrój główki. Oczyszczone szparagi pokrój na 3-centymetrowe kawałki, po czym dołóż je do cebuli i podsmaż.
- Główki szparagów bardzo krótko gotuj w osolonej wodzie tak, aby pozostały jędrne. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, a następnie dodaj kremówkę. Zupę gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
- Zupę dopraw solą, białym pieprzem oraz odrobiną posiekanego tymianku. Następnie zmiksuj na gładki krem. Do garnka włóż ugotowane wcześniej główki szparagów.
- Parmezan zetrzyj za pomocą obieraczki do warzyw. Zupę rozlej do talerzy, po czym udekoruj parmezanem oraz pozostałym posiekanym tymiankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku