Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 pęczek szparagi
zielone1 sztuka cebula
duża100 g masło
3 szklanki bulion drobiowy
500 g śmietana kremówka
2 gałązki tymianek
świeżysól
do smakupieprz biały
do smaku30 g ser parmezan
|
|
Sposób przyrządzania:
- Masło rozpuść na patelni. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym maśle. Szparagi umyj, odetnij twarde końcówki oraz odkrój główki. Oczyszczone szparagi pokrój na 3-centymetrowe kawałki, po czym dołóż je do cebuli i podsmaż.
- Główki szparagów bardzo krótko gotuj w osolonej wodzie tak, aby pozostały jędrne. Zawartość patelni przełóż do garnka, zalej bulionem, a następnie dodaj kremówkę. Zupę gotuj przez 30 minut na średnim ogniu.
- Zupę dopraw solą, białym pieprzem oraz odrobiną posiekanego tymianku. Następnie zmiksuj na gładki krem. Do garnka włóż ugotowane wcześniej główki szparagów.
- Parmezan zetrzyj za pomocą obieraczki do warzyw. Zupę rozlej do talerzy, po czym udekoruj parmezanem oraz pozostałym posiekanym tymiankiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku