Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
500 g ziemniaki
4 kawałki seler naciowy
łodygi1 sztuka batat
4 szklanki bulion warzywny
1/2 szklanki śmietana kremówka
gałka muszkatołowa
do smakusok z cytryny
do smaku2 łyżki masło
sól
do smakupieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 2 łyżki masła i gotuj wszystko przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojony seler naciowy i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Tak przygotowaną zupę zmiksuj, wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Poradnik domowy