Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 4 kawałki seler naciowy
łodygi - 1 sztuka batat
- 4 szklanki bulion warzywny
- 1/2 szklanki śmietana kremówka
- gałka muszkatołowa
do smaku - sok z cytryny
do smaku - 2 łyżki masło
- sól
do smaku - pieprz biały
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zalej bulionem. Dodaj 2 łyżki masła i gotuj wszystko przez 10 minut.
- Po tym czasie dodaj pokrojony seler naciowy i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Tak przygotowaną zupę zmiksuj, wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
Źródło przepisu: Poradnik domowy