Dzisiaj jest: Wtorek, 25.01.2022 Imieniny: Pawła i Miłosza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kremowa pomidorówka ze szczypiorkiem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 3 osób


Składniki

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • 100 ml  śmietany
  • 750 ml  bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 sztuka marchew
  • 2 łyżki  oliwy
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka cebula
  • 1/2 sztuki pęczka szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i przekrój na połówki. Cebulę, czosnek i marchew obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę i duś przez 5 minut. Po tym czasie posyp cukrem i poczekaj, aż się lekko skarmelizuje. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory oraz bulion. Zagotuj.
  2. Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Zupę rozlej do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 114


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE