Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
500 g dojrzałych pomidorów
100 ml śmietany
750 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 sztuka marchew
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 sztuka cebula
1/2 sztuki pęczka szczypiorku
sól
świeżo zmielony pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki i przekrój na połówki. Cebulę, czosnek i marchew obierz i pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę i duś przez 5 minut. Po tym czasie posyp cukrem i poczekaj, aż się lekko skarmelizuje. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory oraz bulion. Zagotuj.
- Przykryj garnek pokrywką i gotuj wszystko przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zupę rozlej do miseczek i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka