Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
70 g grochu łuskanego połówki
1 sztuka mała cebula
1.5 l bulionu
2 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
3-4 łyżki sezamowej pasty tahini
1 łyżka ziaren sezamu
oliwa z oliwek
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch zmiel na proszek. Na łyżce oliwy zeszklij cebulę. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj zmielony groch i gotuj około 30 minut, często mieszając.
- Zdejmij zupę z ognia, dodaj starty na tarce czosnek, grubo posiekaną natkę pietruszki, pastę tahini oraz odrobinę oliwy. Dokładnie zmiksuj, dopraw do smaku.
- Zupę podawaj skropioną oliwą i posypaną sezamem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca