Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 70 g grochu łuskanego połówki
- 1 sztuka mała cebula
- 1.5 l bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżki sezamowej pasty tahini
- 1 łyżka ziaren sezamu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch zmiel na proszek. Na łyżce oliwy zeszklij cebulę. Zalej bulionem i zagotuj. Dodaj zmielony groch i gotuj około 30 minut, często mieszając.
- Zdejmij zupę z ognia, dodaj starty na tarce czosnek, grubo posiekaną natkę pietruszki, pastę tahini oraz odrobinę oliwy. Dokładnie zmiksuj, dopraw do smaku.
- Zupę podawaj skropioną oliwą i posypaną sezamem.
Źródło przepisu: Pani Domu poleca