Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
250 g groch
łuskany1/4 sztuki seler
1 sztuka marchew
4 sztuki ziemniaki
1 sztuka por
biała część1 sztuka cebula
sól
do smakupieprz
do smakukminek
do smakumajeranek
do smaku1 sztuka filet z kurczaka
1 ząbek czosnek
2 łyżki olej rzepakowy
|
|
Sposób przyrządzania:
- Groch zalej zimną wodą i gotuj przez 60 minut, aż ziarna się zupełnie rozpadną. Warzywa obierz, pokrój, zalej wodą i ugotuj. Gdy będą miękkie ostudź i zmiksuj. Dodaj groch. Dopraw do smaku, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżkę oleju.
- Pierś kurczaka umyj, osusz i posyp przyprawami. Usmaż mięso na łyżce rozgrzanego oleju. Gotową zupę podawaj z paskami mięsa, posypaną zieleniną.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia