Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 450 g szpinak
świeże liście - 1 sztuka ziemniaki
średni - 1 sztuka por
duży - 1 sztuka cebula
czosnkowa, duża - 4 szklanki bulion drobiowy
- 1/4 szklanki śmietana kremówka
- 2 łyżki masło
- 1/2 łyżeczki tymianek
suszony - 1 szczypta gałka muszkatołowa
- sól
do smaku - pieprz czarny
świeżo zmielony, do smaku - 1 garść orzechy włoskie
posiekane
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szpinak opłucz, osusz. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Por umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim ziemniaki, pora i cebulę. Następnie podlej wszystko bulionem i gotuj przez 20 minut.
- Po tym czasie dodaj szpinak oraz tymianek. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
- Zestaw zupę z ognia, przestudź i zmiksuj. Dodaj kremówkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
- Orzechy upraż na suchej patelni. Zupę rozlej do miseczek i posyp orzechami.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka