Dzisiaj jest: Czwartek, 26.05.2022 Imieniny: Filipa i Pauliny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Kremowa zupa szpinakowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kremową zupę szpinakową można również przygotować w wersji bardziej sycącej. Należy ją wówczas posypać startym żółtym serem i zapiec.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 450 g  szpinak
    świeże liście
  • 1 sztuka  ziemniaki
    średni
  • 1 sztuka  por
    duży
  • 1 sztuka  cebula
    czosnkowa, duża
  • 4 szklanki  bulion drobiowy
  • 1/4 szklanki  śmietana kremówka
  • 2 łyżki  masło
  • 1/2 łyżeczki  tymianek
    suszony
  • 1 szczypta  gałka muszkatołowa
  • sól
    do smaku
  • pieprz czarny
    świeżo zmielony, do smaku
  • 1 garść  orzechy włoskie
    posiekane

Sposób przyrządzania:

  1. Szpinak opłucz, osusz. Ziemniaka obierz, umyj i pokrój w kostkę. Por umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Podsmaż na nim ziemniaki, pora i cebulę. Następnie podlej wszystko bulionem i gotuj przez 20 minut.
  3. Po tym czasie dodaj szpinak oraz tymianek. Gotuj jeszcze przez 5 minut.
  4. Zestaw zupę z ognia, przestudź i zmiksuj. Dodaj kremówkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Wymieszaj.
  5. Orzechy upraż na suchej patelni. Zupę rozlej do miseczek i posyp orzechami.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 11

Przepisy: 84


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE