Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kremowa zupa z pomidorów


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

włoska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Kremową zupę z pomidorów najlepiej podawać z cienkimi grzankami z pieczywa wieloziarnistego posmarowanymi bazyliowym pesto.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka  cebula
    mała
  • 1 ząbek  czosnek
  • 5 łyżek  oliwa
  • 300 ml  bulion warzywny
  • 500 g  przecier pomidorowy
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • oregano
    suszone, do smaku
  • cukier
    do smaku
  • ocet balsamiczny
    do smaku
  • 1 szczypta  pieprz cayenne

Sposób przyrządzania:

  1. Cebulę i czosnek obierz. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Tak przygotowane składniki podsmaż na łyżce rozgrzanej oliwy. Gdy zmiękną przełóż składniki do garnka, zalej bulionem i zmiksuj. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj przez 10 minut.
  2. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, cukrem oraz pieprzem cayenne. Dodaj kilka kropli octu balsamicznego.
  3. Gotową zupę rozlej do miseczek, skrop oliwą, posyp oregano oraz świeżo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami świeżej bazylii.
Smacznego!


Źródło przepisu: Moje smaki zycia


Przepis dodany przez:

Posty : 12

Przepisy: 182


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE