Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 kg buraków
1 sztuka cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki oliwy
1 sztuka duże jabłko
1 l bulionu warzywnego
sól
pieprz
4 łyżki jogurtu
2 łyżki chrzanu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Buraki umyj, owiń folią aluminiową i piecz 2 godziny w piekarniku. Cebulę obierz, pokrój w piórka i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu cebuli podsmaż czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszany ze startym imbirem i zmiażdżoną kolendrą.
- Do garnka wrzuć cebulę i podsmażone przyprawy razem z oliwą. Jabłko umyj, obierz, pokrój w kostkę i również wrzuć do garnka. Duś wszystko razem, aż jabłka zmiękną.
- Upieczone buraki ostudź, obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zalej wszystko bulionem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj przez 20 minut. Następnie przestudź zupę i zmiksuj ją na gładki krem.
- Gotową zupę rozlej na talerze. Przed podaniem udekoruj łyżką gęstego jogurtu wymieszanego z chrzanem.
Źródło przepisu: Moje smaki życia