Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
podroby z tłustej kury
bez wątróbki1 pęczek włoszczyzna
1 szklanka kasza jęczmienna
sól
do smakupieprz
do smaku3 sztuki suszone grzyby
1 sztuka zielenina
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z namoczonych grzybów, wody, w której się wcześniej moczyły, włoszczyzny i podrobów gotujemy wywar.
- Gdy warzywa zmiękną, cedzimy przez gęste sito.
- Na czysty wywar sypiemy kaszę, gotujemy na niewielkim ogniu około 15 minut.
- Grzyby, włoszczyznę oraz mięso z podrobów kroimy w cienkie paseczki.
- Gdy kasza zmięknie, wszystkie składniki krupniku łączymy, dodajemy przyprawy, całość gotujemy nie dłużej niż przez 3 minuty.
- Po zdjęciu z ognia łączymy z lekko spienioną śmietaną i zieleniną.
- Podajemy gorący.