Dzisiaj jest: Piątek, 24.09.2021 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Krupnik z pęczaku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 600 g  skrzydełek kurzych
  • 6 łyżek  pęczaku
  • 3-4 sztuki suszone grzyby
  • 1 sztuka duża marchewka
  • 1 sztuka pietruszka
  • 1/4 sztuki selera
  • biała część pora
  • 4 sztuki gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki  masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pęczak opłucz i namocz na dwie godziny w zimnej wodzie, następnie odcedź i zalej 7 szklankami zimnej wody.
  2. Grzyby oraz skrzydełka opłucz i wraz z masłem dodaj do kaszy. Gotuj przez 30 minut na małym ogniu.
  3. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por oczyść, opłucz i pokrój w cienkie paski.
  4. Umyj gałązki natki pietruszki i włóż dwie razem z warzywami do gotującego się pęczaku. Gotuj przez 10 minut.
  5. Wyjmij mięso, grzyby i natkę. Mięso oddziel od kości i pokrój na kawałki, a grzyby w paski. Pokrojone składniki włóż z powrotem do zupy. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Pozostałą natkę posiekaj i posyp nią zupę.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 16

Przepisy: 501


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE