Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 3 sztuki skrzydełka kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzna
mały - 2 sztuki ziemniaki
- 3 łyżki kasza jaglana
- 500 g pomidory
- 1 łyżka masło klarowane
- 2 łyżki natka pietruszki
posiekana - 6 sztuk ziele angielskie
- sól
do smaku - 1 łyżeczka zioła prowansalskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, zalej 6 szklankami zimnej wody, dodaj ziele angielskie i ugotuj. Przecedź.
- Włoszczyznę umyj, obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Zalej warzywa wywarem, dodaj opłukaną kaszę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz masło. Dopraw do smaku solą oraz ziołami prowansalskimi i gotuj, aż kasza będzie miękka.
- Pomidory umyj, pokrój, zalej małą ilością wody. Gotuj, aż się rozgotują i przetrzyj. Dodaj do zupy, wymieszaj. Gotową zupę przed podaniem posyp zieleniną.
Źródło przepisu: Twoje przepisy