Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 l woda
- 4 sztuki udka kurczaka
- 3/4 szklanki kasza jaglana
- 2 sztuki marchew
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 sztuki seler
mały - 10 sztuk borowiki
suszone - 1/2 sztuki por
- 3 sztuki ziemniaki
- 2 sztuki kostka rosołowa
bulion warzywny - 1 łyżeczka vegeta (przyprawa)
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka zalewamy 2 litrami zimnej wody. Zagotowujemy, zbieramy ewentualne szumy. Dorzucamy kostki rosołowe.
- Marchewki, pietruszkę i selera pokroić na kostkę i wrzucić do garnka. Doprowadzić do wrzenia.
- Por pokroić w krążki, ziemniaki na kostkę i wrzucić do garnka. Dodać również suszone grzyby i kaszę jaglaną.
- Kiedy warzywa i grzyby będą już odpowiednio miękkie a kasza jaglana nabierze wody doprawić do smaku vegetą, solą i pieprzem.