Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 puszka kukurydza konserwowa
- 300 ml mleko
- 200 ml bulion
- 1 sztuka marchew
duża - 3 sztuki ziemniaki
- 6 plastrów boczek
- 1 sztuka cebula
duża - 2 ząbki czosnek
- 3 gałązki szczypior
- 2 łyżki tłuszcz
- 1 szczypta kurkuma
- 1 szczypta curry
- sól
do smaku - pieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do miski, dodaj pokrojony czosnek, zalej mlekiem i zmiksuj na jednolitą masę.
- Warzywa umyj, oczyść. Obrane ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Cebulę obierz pokrój w kostkę. Boczek drobno pokrój i podsmaż razem z cebulą.
- Do bulionu z ugotowanymi warzywami dodaj kukurydzę zmiksowaną z mlekiem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Dodaj podsmażoną cebulę z boczkiem. Dopraw do smaku. Całość zmiksuj i zagotuj. Gotową zupę rozlej do misek i udekoruj szczypiorkiem, ziarenkami kukurydzy i paskami smażonego boczku.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka