Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 puszka kukurydza konserwowa
300 ml mleko
200 ml bulion
1 sztuka marchew
duża3 sztuki ziemniaki
6 plastrów boczek
1 sztuka cebula
duża2 ząbki czosnek
3 gałązki szczypior
2 łyżki tłuszcz
1 szczypta kurkuma
1 szczypta curry
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kukurydzę odsącz z zalewy, przełóż do miski, dodaj pokrojony czosnek, zalej mlekiem i zmiksuj na jednolitą masę.
- Warzywa umyj, oczyść. Obrane ziemniaki i marchewkę pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Cebulę obierz pokrój w kostkę. Boczek drobno pokrój i podsmaż razem z cebulą.
- Do bulionu z ugotowanymi warzywami dodaj kukurydzę zmiksowaną z mlekiem, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut.
- Dodaj podsmażoną cebulę z boczkiem. Dopraw do smaku. Całość zmiksuj i zagotuj. Gotową zupę rozlej do misek i udekoruj szczypiorkiem, ziarenkami kukurydzy i paskami smażonego boczku.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka