Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 sztuka mięso z kurczaka
1 sztuka marchew
1 kawałek seler
1/2 sztuki por
1 sztuka pietruszka
1 szczypta sól
1/4 pęczki natka pietruszki
1 łyżeczka masło
1 sztuka żółtko z jajka
1 szczypta vegeta
3 łyżeczki mąka kukurydziana
1 szczypta pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso zalej wrzątkiem i ugotuj. Następnie wyjmij i pokrój. Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora umyj, osusz i drobno pokrój. Warzywa wrzuć do wywaru z gotowania kurczaka. Dodaj masło, dopraw do smaku i gotuj jeszcze 15 minut.
- Żółtko wymieszaj z mąką i 2 łyżeczkami wody. Wlej do gotującej się zupy cienkim strumieniem i ostrożnie mieszaj. Gotuj przez 4 minuty, aż kluski wypłyną na wierzch.
- Gotową zupę podawaj z mięsem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis