Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
- 1 sztuka mięso z kurczaka
- 1 sztuka marchew
- 1 kawałek seler
- 1/2 sztuki por
- 1 sztuka pietruszka
- 1 szczypta sól
- 1/4 pęczki natka pietruszki
- 1 łyżeczka masło
- 1 sztuka żółtko z jajka
- 1 szczypta vegeta
- 3 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1 szczypta pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso zalej wrzątkiem i ugotuj. Następnie wyjmij i pokrój. Marchewkę, selera i pietruszkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pora umyj, osusz i drobno pokrój. Warzywa wrzuć do wywaru z gotowania kurczaka. Dodaj masło, dopraw do smaku i gotuj jeszcze 15 minut.
- Żółtko wymieszaj z mąką i 2 łyżeczkami wody. Wlej do gotującej się zupy cienkim strumieniem i ostrożnie mieszaj. Gotuj przez 4 minuty, aż kluski wypłyną na wierzch.
- Gotową zupę podawaj z mięsem, posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Przyslij przepis