Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1 kg dyni
4 łyżki oliwy
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1 sztuka puszka białej fasoli
1 łyżeczka mielonej papryki
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
500 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
jogurt naturalny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Dynię pokrój na kawałki. Czosnek i cebulę obierz, drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, włóż dynię z czosnkiem i cebulą. Smaż na dużym ogniu przez 10 minut. Następnie dopraw papryką, imbirem, kuminem, kurkumą, solą oraz pieprzem. Smaż wszystko przez 3 minuty.
- Całość zalej gorącym bulionem, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj wszystko blenderem. Dodaj osączoną fasolę, podgrzewaj przez chwilę.
- Gotową zupę udekoruj posiekaną natką pietruszki i kleksem jogurtu.
Źródło przepisu: przyślij przepis!