Przygotowanie:
Kuchnia:
meksykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
150 g ryż
500 g mięso mielone
z indyka2 sztuki cebula
2 ząbki czosnek
1 łyżka olej rzepakowy
1 kawałek chili papryczka
2 puszki pomidory
500 ml przecier pomidorowy
2 puszki fasola czerwona konserwowa
1 puszka kukurydza konserwowa
1/2 łyżeczki kumin
1/2 łyżeczki cynamon
1/2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
słodka mielonasok z limonki
do smakukolendra
do smakusól
do smakupieprz
do smakucukier
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Paprykę umyj, oczyść z nasion i drobno pokrój. Kukurydzę i fasolę odsącz z zalewy. Cebulę zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj czosnek, paprykę i przyprawy.
- Po chwili dodaj mięso, pomidory z zalewą i przecier. Podlej wszystko szklanką wody i gotuj przez 15 minut. Następnie dodaj ryż, a po 10 minutach fasolę z kukurydzą. Gdy ryż zmięknie, dopraw danie sokiem z limonki i posyp kolendrą.
Źródło przepisu: Moje smaki zycia