Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki cebule
4 ząbki czosnku
kilka gałązek kolendry
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka musztardy
1 sztuka jajko
6 łyżek bułki tartej
250 g mrożonej fasolki szparagowej
kawałek świeżego imbiru
3 sztuki marchewki
3 łyżki oleju
2 łyżki czerwonej pasty curry
1 sztuka papryczka chili
200 ml bulionu warzywnego
200 ml mleczka kokosowego
1 sztuka limonka
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kolendrę posiekaj. 1 cebulę oraz 2 ząbki czosnku pokrój i wsyp do mięsa. Dodaj jajko, 1/2 kolendry, musztardę i bułkę tartą. Masę dopraw solą i pieprzem. Całość połącz.
- Z mięsnej masy uformuj małe kulki i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Pozostałą cebulę i czosnek oraz imbir obierz po czym posiekaj. Fasolkę rozmroź i odstaw do ocieknięcia.
- Marchewki oczyść i potnij na małe kawałki.
- W woku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, imbir i czosnek, po czym dołóż marchewkę. Podgrzewaj do miękkości. Dodaj pastę curry, posiekaną papryczkę chili i fasolkę.
- Do zawartości woka wlej bulion i mleczko kokosowe. Całość dopraw do smaku solą oraz sokiem z limonki i przez chwilę gotuj. Następnie dołóż pozostałą kolendrę. Podpieczone kulki wrzuć do składników w woku.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku