Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 400 g cieciorka
gotowana Jasmeen - 2 łyżeczki pasta sezamowa
- 750 ml bulion warzywny
- 500 ml przecier pomidorowy
- 1 sztuka cebula
średnia - 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki kolendra
mielona - 1 sztuka papryczka chili
- 1 łyżeczka cukier
- sól
do smaku - pieprz czarny
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na niedużym garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę cebulę, czosnek, papryczkę chili i odrobinę soli. Całość podsmażamy około 3 minuty na średnim ogniu i doprawiamy kminem rzymskim oraz kolendrą.
- Do garnka wlewamy bulion oraz przecier pomidorowy, dodajemy cukier, odrobinę soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 9 minut.
- Następnie dodajemy odcedzoną cieciorkę i mieszając gotujemy około 20 minut.
- Gotową zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem skrapiamy go odrobiną pasty sezamowej.
Źródło przepisu: Przepis otrzymany z publikacji prasowej 38pr.pl