Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g suchego ciemnego pieczywa
2 łyżeczki kminku
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
1 l bulionu z kostki
2 sztuki piersi z kurczaka
olej do smażenia
1/2 sztuki pęczka natki pietruszki
mielona słodka papryka
mielona papryka chili
listki szałwii do dekoracji
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb podziel na mniejsze kawałki, włóż do garnka, wsyp kminek i zalej gorącym bulionem. Zawartość garnka podgrzewaj do momentu, aż chleb się rozgotuje, od czasu do czasu mieszając.
- Do zupy dodaj masło i całość zmiksuj. 2 ząbki czosnku rozgnieć i dołóż do całości. Natkę posiekaj.
- Pozostały ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Piersi kurczaka umyj i natrzyj czosnkiem, solą oraz pieprzem.
- Mięso pokrój w paski i nadziewaj na patyczki do szaszłyków, tworząc harmonijki. Zupę połącz z natką.
- Szaszłyki usmaż na oleju ze wszystkich stron. Serwuj z zupą ozdobioną pieprzem, mielonymi paprykami i szałwią.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku