Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
50 dag pieczarek
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
40 dag mięsa z kurczaka
40 dag pomidorów z puszki
800 ml bulionu warzywnego
1 sztuka cytryna
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso z kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój na małe kawałki.
- Pieczarki oczyść, opłucz i obierz ze skórki. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż na niej cebulę i czosnek, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły.
- Do garnka dołóż pokrojone pieczarki i podsmaż przez 7 minut. Następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą, wymieszaj. Dolej bulion i zagotuj.
- Do gotującej się zupy dodaj kawałki kurczaka. Gotuj do momentu, aż mięso będzie miękkie, czyli jakieś 20 minut.
- Cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Pod koniec gotowania wlej go do zupy. Przypraw do smaku solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego. Wymieszaj i zdejmij zupę z palnika. Podawaj na gorąco.
Źródło przepisu: Smacznego!