Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka cebula
1 sztuka strączek ostrej papryki chili
3 łyżki oleju
350 g brukselki
1 l wywaru z warzyw
curry
1 łyżeczka vegety
10 g płatków migdałowych
50 ml śmietany
1 łyżka mąki
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki cukru
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę pokrój w kostkę. Chili oczyść z pestek i pokrój w paski. Brukselkę oczyść i opłucz.
- Cebulę i chili zeszklij na oleju w głęboki garnku. Dodaj brukselkę i podduś. Wywar dopraw curry i zalej nim brukselkę. Gotuj wszystko przez 20 minut. Następnie odłóż kilka główek brukselki.
- Pozostałą zupę zmiksuj na gładki krem i zapraw śmietaną wymieszaną z mąką. Dopraw do smaku sokiem z cyryny, solą, cukrem i resztą chili.
- Zagotuj zupę wraz z odłożonymi brukselkami. Rozlej zupę do talerzy i przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka