Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
500 g kapusty kiszonej
3-4 sztuki kiełbasy chorizo
2 sztuki marchewki
1 sztuka pietruszka
4 sztuki ziemniaki
1/2 sztuki selera
1 sztuka cebula
2 sztuki liście laurowe
4 sztuki ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki majeranku
1 łyżka oleju do smażenia
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchewki, pietruszkę, ziemniaki oraz seler obierz i pokrój na małe kawałki. Cebulę oczyść, posiekaj i zeszklij na 1 łyżce oleju.
- Do cebuli dodaj warzywa (oprócz ziemniaków) i przez chwilę podsmaż. Składniki zalej 1,5 litra wody. Ziemniaki ugotuj w osobnym naczyniu.
- Kiełbasę pokrój w plasterki i dorzuć do jarzyn. Dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
- Kapustę osącz, posiekaj i dołóż do warzyw. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj ziemniaki. Zupę dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku