Dzisiaj jest: Piątek, 04.10.2024 Imieniny: Rozalii i Franciszka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Pomidorówka na ostro


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 kg  mięsistych pomidorów
  • 1 sztuka i 1/2 szklanki bulionu
  • 1 sztuka cebula
  • 2 sztuki ziemniaki
  • 2 sztuki papryczki chili
  • 2 łyżki  przecieru pomidorowego
  • 3-4 łyżki  śmietany 12%
  • 1 sztuka serek ricotta
  • 3 łyżki  oliwy
  • oregano
  • bazylia
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryczki chili oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
  2. Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez 8 minut. Gdy zmiękną dodaj bulion i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw do smaku pieprzem, bazylią i oregano.
  3. Do gotującej się zupy dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie przestudź lekko zupę i zmiksuj. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
  4. Gotową zupę rozlej do miseczek i posyp kawałkami sera ricotta.
Smacznego!


Źródło przepisu: Kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 250


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE