Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1 sztuka i 1/2 szklanki bulionu
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki ziemniaki
- 2 sztuki papryczki chili
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- 1 sztuka serek ricotta
- 3 łyżki oliwy
- oregano
- bazylia
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Papryczki chili oczyść z nasion i pokrój w kostkę.
- Tak przygotowane warzywa wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem przez 8 minut. Gdy zmiękną dodaj bulion i gotuj jeszcze 10 minut. Dodaj pokrojone pomidory. Dopraw do smaku pieprzem, bazylią i oregano.
- Do gotującej się zupy dodaj przecier pomidorowy i gotuj jeszcze 5 minut. Następnie przestudź lekko zupę i zmiksuj. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
- Gotową zupę rozlej do miseczek i posyp kawałkami sera ricotta.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka