Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
750 g zielonych pomidorów
1/2 sztuki filiżanki posiekanych liści i łodyżek kolendry
1/2 sztuki czerwonej cebuli
1 sztuka papryczka jalapeno
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
sok z 1/2 limonki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zielone pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. Pokrój je na mniejsze kawałki i zmiksuj blenderem.
- Świeżą kolendrę posiekaj. Papryczkę jalapeno umyj, oczyść z nasion i posiekaj. Cebulę obierz i posiekaj.
- Do zmiksowanych pomidorów dodaj kolendrę, cebulę, papryczkę jalapeno, kmin rzymski, sok z limonki, sól oraz pieprz. Zmiksuj wszystko do uzyskania kremowej konsystencji dodając 2-3 łyżki wody. Zagotuj i schłodź. Gotową zupę podawaj z chipsami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka