Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka porcja włoszczyzny
200 g kaszy pęczak
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren czarnego pieprzu
2 sztuki liście laurowe
2 łyżki masła
4 sztuki suszone grzyby
200 g chudej kiełbasy
2 sztuki łodygi selera naciowego
2 sztuki pomidory
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby suszone namocz w letniej wodzie i odstaw na kilka godzin.
- Włoszczyznę oczyść, obierz, umyj i ugotuj na niej wywar. Następnie wyjmij warzywa, a do wywaru dodaj pieprz, ziele, listki laurowe oraz opłukaną kaszę. Zagotuj.
- Po 30 minutach dodaj pokrojone w paski grzyby, podsmażoną na maśle pokrojoną w plastry kiełbasę oraz krążki selera. Gotuj wszystko 15 minut.
- Po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory. Gotuj 15 minut, a następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
Źródło przepisu: Moje smaki życia