Dzisiaj jest: Poniedziałek, 23.05.2022 Imieniny: Iwony i Dezyderego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Pomidorowy krupnik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Pomidorowy krupnik to pomysł na urozmaicenie tradycyjnego przepisu. Zupę najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 pęczek  włoszczyzna
  • 200 g  kasza pęczak
  • 3 ziarenka  pieprz
  • 3 ziarenka  ziele angielskie
  • 2 listki  liście laurowe
  • 2 łyżki  masło
  • 4 sztuki  grzyby suszone
  • 200 g  kiełbasa
    chuda
  • 2 kawałki  seler naciowy
    łodygi
  • 2 sztuki  pomidory
  • 3 łyżki  koncentrat pomidorowy
  • 1 ząbek  czosnek
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Grzyby oczyść, umyj i namocz w letniej wodzie. Warzywa z włoszczyzny obierz, umyj i włóż do garnka. Zalej je wodą i ugotuj z nich wywar. Do wywaru dodaj pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na sicie opłucz kaszę i wsyp ją do bulionu.
  2. Gotuj przez 30 minut, a następnie dodaj pokrojone w plastry grzyby, obsmażone na maśle kawałki chudej kiełbasy oraz pokrojony w plastry seler naciowy.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki. Zupę gotuj przez 15 minut, po czym dodaj do niej koncentrat pomidorowy oraz obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
  4. Gotuj wszystko przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 117


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

pomidorowy krupnikprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE