Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 pęczek włoszczyzna
200 g kasza pęczak
3 ziarenka pieprz
3 ziarenka ziele angielskie
2 listki liście laurowe
2 łyżki masło
4 sztuki grzyby suszone
200 g kiełbasa
chuda2 kawałki seler naciowy
łodygi2 sztuki pomidory
3 łyżki koncentrat pomidorowy
1 ząbek czosnek
sól
do smakupieprz
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby oczyść, umyj i namocz w letniej wodzie. Warzywa z włoszczyzny obierz, umyj i włóż do garnka. Zalej je wodą i ugotuj z nich wywar. Do wywaru dodaj pieprz, ziele angielskie oraz liście laurowe. Na sicie opłucz kaszę i wsyp ją do bulionu.
- Gotuj przez 30 minut, a następnie dodaj pokrojone w plastry grzyby, obsmażone na maśle kawałki chudej kiełbasy oraz pokrojony w plastry seler naciowy.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki. Zupę gotuj przez 15 minut, po czym dodaj do niej koncentrat pomidorowy oraz obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory.
- Gotuj wszystko przez kolejne 15 minut. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw do smaku solą.
Źródło przepisu: Twój poradnik i kropka