Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka masła
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
70 dag wołowiny
1 pęczek włoszczyzny z kapustą
1 sztuka cebula
10 sztuk ziaren pieprzu
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kaszę wsyp do miski, zalej zimną wodą, zamieszaj i odlej wodę wraz z pływającymi na jej powierzchni zanieczyszczeniami. Zagotuj szklankę wody, dodaj kaszę, zagotuj ponownie i odlej wodę.
- Zagotuj 2 szklanki osolonej wody, dodaj kaszę oraz masło i gotuj 20 minut, często mieszając.
- Półmisek zwilż wodą, wyłóż kaszę, posyp ją koperkiem i równomiernie rozsmaruj zwilżonym zimną wodą nożem. Ostudź i pokrój w kostkę.
- Mięso umyj i pokrój. Włóż je do 2 l gotującej się wody.
- Włoszczyznę oczyść i pokrój, a cebulę zrumień nad ogniem. Warzywa, pieprz w ziarnach i sól dodaj do mięsa.
- Gotuj na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Przecedź rosół i podawaj z kostkami kaszy, plasterkami marchewki i posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka