Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
1 kg cebuli
2 szklanki białego wytrawnego wina
kilka gałązek świeżego tymianku
1/2 sztuki bagietki
200 g ostrego żółtego sera
3 łyżki masła
1 łyżka cukru
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebule obierz, pokrój w piórka i podsmaż na rozgrzanej łyżce masła. Dodaj cukier i smaż chwilę, mieszając, by powstał karmel.
- Przełóż cebulę do garnka i zalej dwiema szklankami wody i winem. Dodaj gałązki świeżego tymianku i dopraw solą oraz pieprzem. Duś 20 minut, aż cebula zmięknie.
- Bagietkę pokrój na kromki, a ser zetrzyj na tarce. Posmaruj kromki masłem i posyp serem. Zapiekaj 10 minut w temperaturze 180 st. C.
- Gotową zupę podawaj z serowymi grzankami.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka