Przygotowanie:
Kuchnia:
amerykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 150 g wędzonego łososia
- 1 sztuka puszka kukurydzy
- 350 g ziemniaków
- 1 kostka warzywna
- 2 sztuki cebule
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 220 g śmietany 18%
- 1-2 sztuki gałązki natki pietruszki
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w dość grubą kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj. Kukurydzę odcedź. Łososia porwij na mniejsze kawałki. Kostkę warzywną rozpuść 1 litrze wrzątku.
- Cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym w garnku oleju. Następnie dodaj ziemniaki i mieszając, smaż wszystko przez 5 minut. Po tym czasie podlej wszystko bulionem i gotuj przez 15 minut.
- Do uzyskanej zupy wrzuć kawałki łososia oraz kukurydzę. Dodaj śmietanę, podgrzewaj przez chwilę. Dopraw do smaku pieprzem, posyp posiekaną natką pietruszki i zdejmij z ognia.
Źródło przepisu: Moje smaki życia