Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
1 kg kapusta kiszona
200 g boczek wędzony
3 sztuki cebula
200 g kiełbasa
wędzona1 szklanka śmietana kwaśna
1 łyżka mąka
1 ząbek czosnek
1 łyżeczka papryka (przyprawa)
mielona, słodkasól
do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę kiszoną przełóż do wysokiego garnka i zalej 3 litrami wody. Zagotuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, po czym dodaj do gotującej się kapusty wraz z wytopionym tłuszczem.
- Cebule oraz ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj i również dodaj do zupy. Zawartość garnka gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie całkowicie miękka.
- Wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki, lekko obsmaż na suchej patelni, a następnie dodaj do zupy pod koniec gotowania. Całość dopraw do smaku papryką oraz solą.
- Kwaśną śmietanę starannie wymieszaj z 1 łyżką mąki i wlej do zupy. Zawartość garnka ponownie zagotuj, cały czas mieszając.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku