Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Swojska polewka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Swojską polewkę warto serwować z chlebem. Zamiast wędzonego boczku do zupy można dodać żeberka, na których gotujemy wywar. By wzmocnić smak zupy, warto doprawić ją świeżo mielonym pieprzem.

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 1 kg  kapusta kiszona
  • 200 g  boczek wędzony
  • 3 sztuki  cebula
  • 200 g  kiełbasa
    wędzona
  • 1 szklanka  śmietana kwaśna
  • 1 łyżka  mąka
  • 1 ząbek  czosnek
  • 1 łyżeczka  papryka (przyprawa)
    mielona, słodka
  • sól
    do smaku

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę kiszoną przełóż do wysokiego garnka i zalej 3 litrami wody. Zagotuj. Wędzony boczek pokrój w kostkę i podsmaż na suchej patelni, po czym dodaj do gotującej się kapusty wraz z wytopionym tłuszczem.
  2. Cebule oraz ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj i również dodaj do zupy. Zawartość garnka gotuj na małym ogniu, aż kapusta będzie całkowicie miękka.
  3. Wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki, lekko obsmaż na suchej patelni, a następnie dodaj do zupy pod koniec gotowania. Całość dopraw do smaku papryką oraz solą.
  4. Kwaśną śmietanę starannie wymieszaj z 1 łyżką mąki i wlej do zupy. Zawartość garnka ponownie zagotuj, cały czas mieszając.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Zobacz więcej na temat:

polewkaprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.33 Ocen: 3

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE