Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
3 sztuki ziemniaki
4 łyżki kaszy jęczmiennej
1/2 sztuki pęczka włoszczyzny (marchewka, pietruszka i seler)
1 łyżka śmietany
1 sztuka udko z kurczaka
1/2 sztuki pęczka koperku
1 sztuka liść laurowy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę dokładnie oczyść i opłucz. Włóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem oraz liściem laurowym. Seler, marchewkę oraz pietruszkę wyjmij i odłóż.
- Udko umyj, zalej wodą i zagotuj. Mięso wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie usuń kości oraz chrząstki.
- Kaszę opłucz i dodaj do wywaru warzywnego. Gotuj do miękkości.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dołóż do zupy i gotuj, aż staną się miękkie. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Mięso pokrój na kawałki. Składniki wrzuć do gotującego się wywaru.
- Śmietanę rozrób z 3 łyżkami gorącej zupy i połącz z całością, uważając, żeby się nie zwarzyła. Zupę wlej do miseczek. Oprósz umytym i posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku