Dzisiaj jest: Środa, 21.04.2021 Imieniny: Feliksa i Anzelma



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Swojski krupnik


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki ziemniaki
  • 4 łyżki  kaszy jęczmiennej
  • 1/2 sztuki pęczka włoszczyzny (marchewka, pietruszka i seler)
  • 1 łyżka  śmietany
  • 1 sztuka udko z kurczaka
  • 1/2 sztuki pęczka koperku
  • 1 sztuka liść laurowy
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Włoszczyznę dokładnie oczyść i opłucz. Włóż do garnka, zalej gorącą wodą i gotuj do miękkości. Dopraw solą, pieprzem oraz liściem laurowym. Seler, marchewkę oraz pietruszkę wyjmij i odłóż.
  2. Udko umyj, zalej wodą i zagotuj. Mięso wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej. Następnie usuń kości oraz chrząstki.
  3. Kaszę opłucz i dodaj do wywaru warzywnego. Gotuj do miękkości.
  4. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Dołóż do zupy i gotuj, aż staną się miękkie. Seler, marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w kostkę. Mięso pokrój na kawałki. Składniki wrzuć do gotującego się wywaru.
  5. Śmietanę rozrób z 3 łyżkami gorącej zupy i połącz z całością, uważając, żeby się nie zwarzyła. Zupę wlej do miseczek. Oprósz umytym i posiekanym koperkiem.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE