Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
2 sztuki filety z kurczaka
400 ml bulionu drobiowego
250 ml mleka kokosowego
4 sztuki cm świeżego korzenia imbiru
1/2 główki brokułu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1/2 łyżeczki suszonej kolendry
1 szczypta chili w proszku
4 sztuki pędy bambusa z zalewy
2 sztuki papryczki chili
8 plastrów cytryny
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka umyj, osusz, pokrój w kostkę, zalej gorącym bulionem i gotuj przez 10 minut pod przykryciem.
- Imbir zetrzyj na tarce. Brokuł podziel na różyczki, gotuj przez 5 minut i odcedź.
- Do gotującego się bulionu z kurczakiem wlej mleko kokosowe i sok z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, imbir, pędy bambusa oraz brokuł. Gotuj razem przez 5 minut na średnim ogniu pod przykryciem.
- Gotową zupę rozlej do talerzy, włóż pokrojone w plasterki papryczki chili i udekoruj plastrami cytryny.
Źródło przepisu: Moje smaki życia