Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 1 kg wołowiny z kością
- 1/2 kg skrzydełek z kurczaka
- 1 pęczek włoszczyzny
- kilka gałązek lubczyku
- 1 sztuka cebula
- sól
- 6-8 sztuk ziarenek pieprzu
- 200 g makaronu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Do dużego garnka wlej 2,5 l wody i włóż wołowinę. Podgrzewaj, nie dopuszczając by woda się zagotowała. Gdy będzie już bardzo gorąca, ustaw minimalny ogień i gotuj przez 90 minut, usuwając szumowiny.
- Następnie dodaj kawałki kurczaka i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 30 minut.
- Włoszczyznę obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i opal na brązowo nad ogniem. Pokrojone warzywa, cebulę i gałązki lubczyku włóż do gotującego się wywaru. Dopraw 1,5 łyżeczki soli i pieprzem. Gotuj przez kolejne 60 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Gotowy rosół przecedź, aby uzyskać czysty bulion. Ugotowane marchewki pokrój w plasterki i wytnij z nich serduszka. Bulion podawaj z marchewką i ugotowanym makaronem.
Źródło przepisu: moje smaki życia