Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
100 g białej fasolki Jaś (wcześniej namoczonej i ugotowanej)
1 opakowanie włoszczyzny
200 g kiełbasy podwawelskiej
150 g boczku wędzonego
1 łyżka oleju rzepakowego
1-2 ząbki czosnku
1 sztuka cebula
350 g ziemniaków
sól
pieprz
2 sztuki gałązki natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę obierz, odłóż jedną marchewkę, a resztę warzyw pokrój w plastry. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
- Ziemniaki obierz i pokrój na spore kawałki. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w plastry.
- W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć wędliny. Gdy się przyrumienią, dodaj cebulę, potem czosnek i warzywa z włoszczyzny, na końcu wrzuć ziemniaki, smaż chwilę razem.
- Następnie wlej 1,5 l wody, dopraw solą oraz pieprzem i gotuj przez 35 minut aż ziemniaki będą miękkie. W połowie gotowania dorzuć wcześniej ugotowaną fasolkę.
- Gotową zupę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: moje smaki życia