Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
400 g bobu
1 sztuka cebula
2 ząbki czosnku
1 l wywaru z warzyw
1 sztuka gałązka trawy cytrynowej
1 sztuka garść liści melisy
100 g sera gorgonzola
2 łyżki pistacji
4 plastry ananasa
1 łyżka masła
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotuj wywar warzywny i dodaj do niego gałązkę trawy cytrynowej.
- Plastry ananasa grilluj na patelni. Cebulę i czosnek posiekaj.
- Bób opłucz, gotuj 10 minut, a następnie odcedź, zahartuj i obierz. Odłóż kilka sztuk do dekoracji.
- Wrzuć na rozgrzane na patelni masło cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą, dodaj bób i melisę.
- Dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj. Pokrusz gorgonzolę, wsyp ją do kokilek i zalej gorącą zupą.
- Krem podawaj udekorowany bobem, kawałkami grillowanego ananasa i posypany pokruszonymi pistacjami.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka