Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 5 osób
Składniki
1/2 główki kapusta biała
mała1 puszka pomidory
w sosie1 sztuka marchew
mała3 sztuki ziemniaki
200 g kiełbasa
cienka100 g słonina
1 łyżeczka mąka
1 łyżka natka pietruszki
posiekanasól
do smakupieprz
do smaku2 sztuki liście laurowe
5 ziarenek ziele angielskie
2 łyżki olej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kapustę poszatkuj i podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Marchew obierz, drobno pokrój i gotuj przez 20 minut w 1,5 l wody.
- Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, wrzuć do zupy. Następnie dodaj kapustę oraz przyprawy i gotuj jeszcze 25 minut na małym ogniu. Wrzuć pomidory razem z sosem i zagotuj.
- Kiełbasę pokrój w plastry, obsmaż na patelni i dodaj do zupy. Słoninę pokrój w kostkę, stop na patelni. Następnie dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Gotową zasmażkę wlej do garnka. Wymieszaj.
- Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: Twoje przepisy