Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.01.2022 Imieniny: Antoniego i Rościsława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zapalanka


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Zapalanka to zupa bardzo sycąca i smaczna. Przepis można urozmaicić dodając do zupy np. odgotowane pieczarki.

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1/2 główki  kapusta biała
    mała
  • 1 puszka  pomidory
    w sosie
  • 1 sztuka  marchew
    mała
  • 3 sztuki  ziemniaki
  • 200 g  kiełbasa
    cienka
  • 100 g  słonina
  • 1 łyżeczka  mąka
  • 1 łyżka  natka pietruszki
    posiekana
  • sól
    do smaku
  • pieprz
    do smaku
  • 2 sztuki  liście laurowe
  • 5 ziarenek  ziele angielskie
  • 2 łyżki  olej

Sposób przyrządzania:

  1. Kapustę poszatkuj i podsmaż na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Marchew obierz, drobno pokrój i gotuj przez 20 minut w 1,5 l wody.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę, wrzuć do zupy. Następnie dodaj kapustę oraz przyprawy i gotuj jeszcze 25 minut na małym ogniu. Wrzuć pomidory razem z sosem i zagotuj.
  3. Kiełbasę pokrój w plastry, obsmaż na patelni i dodaj do zupy. Słoninę pokrój w kostkę, stop na patelni. Następnie dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Gotową zasmażkę wlej do garnka. Wymieszaj.
  4. Gotową zupę rozlej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


Źródło przepisu: Twoje przepisy


Przepis dodany przez:

Posty : 13

Przepisy: 98


Vitalia PL
Zobacz więcej na temat:

zapalankaprzepisy na zupy


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE